De leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om

Reken af met diabetes type 2: ‘Fitter, gelukkiger en steeds minder medicijnen’

Het programma Keer Diabetes2 Om is een mooi voorbeeld van een leefstijlprogramma dat ontwikkeld is en aangeboden wordt door stichting Voeding Leeft. Aan het programma hebben inmiddels meer dan 2.000 mensen met diabetes type 2 meegedaan en het programma wordt vergoed door meerdere zorgverzekeraars. Dit programma is inmiddels dus onafhankelijk van subsidies en giften. De leefstijl behandeling werkt bij 9 op de 10 personen. Tijdens het programma Keer Diabetes2 Om werkt u gedurende 6 maanden actief en in groepsverband aan een gezondere levensstijl. Want vaak is het tij te keren en kan u fitter, gelukkiger en met steeds minder medicijnen door het leven.

“Het programma Keer Diabetes2 Om leert u om meer grip op de ziekte te krijgen”, vertelt huisarts Nynke van der Zijl. “De oorzaak van diabetes type 2 is vaak een combinatie van te weinig beweging, verkeerde voeding, stress en slecht slapen. Patiënten belanden vaak in een neerwaartse spiraal. Ze hebben steeds meer medicatie nodig en zijn voortdurend bezig met hun ziekte. Ze hebben het gevoel dat ze er nooit meer vanaf komen, terwijl u de ziekte in veel gevallen kunt omkeren.”

Grip op de ziekte

Het programma bestaat uit vijf dagen, waarvan de eerste twee met een overnachting. “De groep bestaat uit twintig mensen en een begeleidend team van een arts, verpleegkundige, coördinator, coach en diëtist. Tijdens het theoretische gedeelte leert u alles over diabetes type 2, over wat er gebeurt in uw lichaam, hoe u het kunt omkeren en hoe u dit vervolgens kunt volhouden. Daarnaast leert u praktische vaardigheden waarmee u grip op de ziekte krijgt. Er is een kok die lekkere, verse maaltijden bereid en samen met de coach en diëtist uitlegt hoe u dit zelf kunt doen. Het is dus zéker geen calorieën tellen of alleen maar wortels knagen. U leert juist om drie keer per dag goed, lekker en verzadigend te eten, zodat u geen behoefte meer heeft aan zoete tussendoortjes.”

Online community

Na 1 maand, na 3 maanden en na 6 maanden is er een terugkomdag. “En in de tussentijd heeft u toegang tot de online community met mede deelnemers, de coach en de diëtist voor tips en recepten. Dat werkt ontzettend motiverend. Vaak zien we al heel snel resultaat: de deelnemers slapen beter, hun buikomvang slinkt en hun bloedwaarden zijn gezonder. In overleg met de huisarts kan dan worden begonnen met de afbouw van medicatie.” Ook op de lange termijn is het programma succesvol. Uit wetenschappelijk onderzoek, onder andere gepubliceert in het gerenommeerde internationale tijdschrift ‘BMJ Prevention and Health’ blijkt dat een jaar na de start van het programma 9 op de 10 deelnemers het tij heeft weten te keren. “Veelgehoorde reacties zijn dat mensen het gevoel hebben dat ze hun leven weer terug hebben. Ze slapen beter, hebben meer energie én houden hun nieuwe levensstijl zonder moeite vol. Inmiddels hebben meer dan 2.000 mensen meegedaan. Zij beoordelen het programma met een 8,8. Van de deelnemers in het onderzoek gebruikt 30% een jaar na het programma geen medicatie meer. De kracht van het programma is het professionele begeleidingsteam in combinatie met de groepsdynamiek. U moet het uiteindelijk zelf doen, maar u bent niet alleen.”

Han Seijger, oud deelnemer Keer Diabetes2 Om

Han Seijger deed in 2016 mee aan Keer Diabetes2 Om en vertelt over zijn ervaringen: “Nadat ik zo’n 20 jaar geleden de diagnose diabetes type 2 kreeg, begon ik volgens het protocol met één pilletje metformine. Langzamerhand kreeg ik meer last van de bijwerkingen en startte ik met verschillende diabetesmedicijnen. Ik was 24 uur per dag bezig met mijn diabetes type 2 en wist elke chocomelk automaat op mijn werk feilloos te vinden. Uiteindelijk moest ik met insuline starten en vlogen de kilo’s eraan. Ik kreeg steeds meer medicijnen, werd alsmaar vermoeider en kwam in een neerwaartse spiraal terecht. In de tussentijd werd ik opa. Ik heb de mooiste kleinkinderen van de wereld en wil ze graag oud zien worden. Dat vertelde ik ook aan mijn verpleegkundige. Zij drukte me met de neus op de feiten en vertelde dat dit waarschijnlijk niet ging lukken als ik zo door zou gaan. Ze wees me op een pilot van Keer Diabetes2 Om. Daar ben ik haar nog steeds heel dankbaar voor. Het team van Keer Diabetes2 Om leerde me anders – en lékker! – eten en anders te bewegen. De coach heeft me enorm geholpen het bij het veranderen van mijn mindset. Inmiddels ben ik 16 kilo kwijt en gebruik ik al 4 jaar geen diabetes medicatie meer! Ik voel me weer een jonge, gezonde opa!”

De vergunning voor de loterij is afgegeven door de Kansspelautoriteit onder kenmerk 10339 d.d. 26/09/2017

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen